Who designed the Tianjin Binhai Library

who designed the tianjin binhai library

The Tianjin Binhai Library is a remarkable architectural marvel located in the Binhai Cultural District of Tianjin, China. Completed in 2017, this awe-inspiring structure has garnered worldwide attention for its unique design and grandeur. The library was designed by the Dutch architectural firm MVRDV, renowned for their innovative and boundary-pushing designs.

MVRDV, founded in 1993 by Winy Maas, Jacob van Rijs, and Nathalie de Vries, is known for its unconventional approach to architecture. The firm aims to create buildings that are not just functional, but also serve as dynamic and engaging spaces for the community. With their extensive portfolio of projects, MVRDV has earned a reputation for their experimental designs that challenge traditional notions of architecture.

The design concept for the Tianjin Binhai Library was inspired by the idea of creating a new cultural landmark for the city. MVRDV collaborated with the Tianjin Urban Planning and Design Institute to bring their vision to life. The library spans a staggering 33,700 square meters and is nestled within a larger cultural complex.

At the heart of the design is the “Eye,” a central atrium that stretches from floor to ceiling, creating a stunning visual focal point. The interior of the atrium is adorned with floor-to-ceiling bookshelves that curve and undulate, giving the impression of an all-encompassing sea of books. This distinctive feature not only serves as a breathtaking architectural element but also provides a functional space for reading and contemplation.

The library’s unique bookshelves are not merely decorative but are designed to be accessed by a series of terraced platforms that double as seating areas. The undulating shelves allow visitors to explore the vast collection of books from different vantage points, creating an immersive and interactive experience. The shelves themselves house thousands of books, with the capacity to hold up to 1.2 million volumes.

The facade of the Tianjin Binhai Library is equally striking. The exterior wall is constructed of floor-to-ceiling aluminum panels, meticulously designed to resemble the spines of books. The visual effect is that of a giant bookshelf, further emphasizing the library’s role as a sanctuary of knowledge and learning.

Beyond the Eye and the bookshelves, the library also features a variety of other spaces, including reading areas, meeting rooms, offices, and a children’s area. Each space is designed to be flexible and adaptable, accommodating the diverse needs of the library’s users.

The Tianjin Binhai Library has quickly become an architectural icon, drawing visitors from around the world. Its innovative design has garnered numerous awards and accolades, solidifying MVRDV’s reputation as pioneers in the field of architecture.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *